RBSE Class 10 Science Chemistry Chapter 4 Carbon and its Compounds MCQs (Objectives) are very important for students preparing for Board Exams. These MCQS have been prepared on the basis of important topics of Carbon and its Compounds
In this post, you will find high- quality, exam oriented MCQs with answers prepared according to the latest RBSE Class 10 Science syllabus. You can solve these MCQs after reading Quick Revision Notes and also solve the questions of the chapter Carbon and its Compounds.Whether you are a student looking for quick revision or a teacher searching for readymade study material, this post is for you.
Carbon and its Compounds Objectives with Answers
Choose the correct answer
1. The functional group present in methanal is
(a) −OH
(b)−CHO
(c) > C = O
(d)−COOH
Correct answer –(b)
2. The functional group present in propanone is
(a) −OH
(b)−CHO
(c) > C = O
(d)−COOH
Correct answer –(c)
3. Chlorine molecule is formed by a / an
(a) ionic bond
(b)single covalent bond
(c) double covalent bond
(d)triple covalent bond
Correct answer –(b)
Explanation– Each chlorine atom shares one electron to form single covalent bond.
4. Which covalent compound is soluble in water
(a) methane
(b)ethane
(c) chlorine
(d)sugar
Correct answer –(d)
5. N2 molecule is formed by a / an
(a) ionic bond
(b)single covalent bond
(c) double covalent bond
(d)triple covalent bond
Correct answer –(d)
Explanation– Each nitrogen atom shares three electron with another to form triple covalent bond
6.Oxidation of ethanol with alkaline potassium permanganate; produces
(a) CH3CHO
(b)CH3COOH
(c) CH3COCH3
(d)CH3COONa
Correct answer –(b)
Explanation– Acetic acid is formed after oxidation of ethanol. There is increase in oxygen in acetic acid.
7. The general formula of alkane is
(a) CnH2n
(b) CnH2n+2
(c) CnH2n-2
(d) CnH2n-1
Correct answer –(b)
8. The hydrolysis of an ester in the presence of an alkali, is called
(a) fermentation
(b)hydration
(c) esterification
(d)saponification
Correct answer –(d)
Explanation– In this reaction, soap is formed so it is called saponification.
9. Which of the following compounds can have a triple bond?
(a)C4H6
(b)C3H6
(c) C3H4
(d) C3H8
Correct answer –(c)
Explanation– Propyne is an unsaturated hydrocarbon that belobngs to alkyne series in which triple bond is found between two carbon atoms.
10. The reaction of an alcohol with carboxylic acid in the presence of H2SO4, is called
(a) fermentation
(b) hydration
(c) esterification
(d) saponification
Correct answer –(c)
Explanation– Formation of esters occurs in the reaction of alcohol with carboxylic acid so it called esterification.
11.Consumption of alcohol in large quantities may cause death by damaging
(a) heart
(b)brain
(c) lungs
(d)liver
Correct answer –(d)
12. Between two atoms, the bond formed by sharing of electrons, is
(a) covalent bond
(b) hydrogen bond
(c) electrovalent bond
(d) co-ordinate bond
Correct answer –(a)
13. Which of the molecule has no double or triple covalent bond
(a) O2
(b)N2
(c) H2O
(d)CO2
Correct answer –(c)
14. Which compound is not soluble in water
(a) sodium bromide
(b)benzene
(c) calcium chloride
(d)sugar
Correct answer –(b)
Explanation-Benzene is an aromatic hydrocarbon(organic compound). It is not soluble in water (polar solvent)
15.Which statement is correct about covalent compounds?
(a) they are good conductor of electricity
(b)the are soluble in water
(c) the molecules from ions in solution
(d)their melting points are low
Correct answer –(d)
Explanation– Covalent compounds have weak bond between their atoms so they easily get melted.
16. Ethyl ethanoate is formed, by the action of
(a) methanol and methanoic acid
(b)methanol and ethanoic acid
(c) ethanol and methanoic acid
(d)ethanol and ethanoic acid
Correct answer –(d)
17. The functional group present in alcohol is
(a) −OH
(b)−CHO
(c) −COOH
(d)> C = O
Correct answer –(a)
18. Alcohols produce hydrogen gas with
(a) Zn
(b)Fe
(c) AI
(d)Na
Correct answer –(d)
19. The poisonous alcohol is
(a) Propanol
(b)Methanol
(c) Butanol
(d)Ethanol
Correct answer –(b)
20. Two adjacent members of homologous series has a difference in mass
(a) 4 u
(b)8 u
(c) 10 u
(d)14 u
Correct answer (d)
21. When alcohols react with acidic potassium dichromate, they change to
(a) alkanes
(b)aldehydes
(c) esters
(d)carboxylic acids
Correct answer –(d)
22. The functional group present in organic acids is
(a) −OH
(b)−CHO
(c) −COOH
(d)> C = O
Correct answer –(c)
23. When ethyl alcohol is heated with acetic acid, in the presence of H2SO4 the product is
(a) aldehyde
(b)methyl acetate
(c) ethyl acetate
(d)acetic anhydride
Correct answer –(c)
24. Vegetable oils convert into vanaspati ghee by the process of
(a) hydrogenation
(b)helogenation
(c) catenation
(d)oxidation
Correct answer –(a)
Explanation– In hydrogenation, Hydrogen is added to vegetable oils in the presence of a catalyst.
25. When ethanoic acid is added to sodium carbonate solution, gas evolved is
(a) H2
(b)N2
(c) CO2
(d)O2
Correct answer –(c)
26. When chlorine gas reacts with methane in the presence of sunlight which is not
formed
(a) chloromethane
(b)methylene chloride
(c) chloroform
(d)acetyl chloride
Correct answer –(d)
27. A large number of carbon compounds are formed due to
(a) the property of halogenation
(b)the property of catenation
(c) the property of nitration
(d)the property of hydration
Correct answer –(b)
28. n-pentane and iso-pentane are
(a) two homologues of alkane series
(b)two isomers
(c) two isotopes
(d)two allotropes
Correct answer –(b)
29. Soaps are
(a) sodium salts of sulphonic-acids containing carbon atoms 10 to 16
(b) sodium salts of fatty acids containing carbon atoms 16 to 18
(c) sodium salts of tri hydroxy alcohols
(d) none of the above
Correct answer –(b)
30. Detergents are sodium salts of
(a) unsaturated sulphonic acids containing carbon atoms 10 to 16
(b)fatty acids containing carbon atoms 16 to 18
(c) tri hydroxy alcohols
(d)none of the above
Correct answer –(a)
31. Detergents can lather well in
(a) soft water
(b) hard water
(c) river water
(d)all the above
Correct answer –(d)
32. Soaps can lather well in
(a) soft water
(b) hard water
(c) sea water
(d)all the above
Correct answer –(a)
33. In C6H14, the number of possible isomers is
(a) 3
(b) 6
(c) 4
(d)5
Correct answer –(d)
34. Heating of kerosene soaked sand, is an example of
(a) refining
(b) separation
(c) cracking
(d) purification
Correct answer –(c)
35.If a hydrocarbon has all single carbon-carbon bonds, it is
(a) alkyne
(b) alkane
(c) alkene
(d) all the above
Correct answer –(b)
36. If a hydrocarbon has any double bond, it is
(a) alkyne
(b) alkane
(c) alkene
(d)all the above
Correct answer –(c)
37. If a hydrocarbon has any triple double bond, it is
(a) alkyne
(b) alkane
(c) alkene
(d) all the above
Correct answer –(a)
38. Sodium reacts with ethanol to form
(a) sodium ethanoate and oxygen
(b) sodium methanoate and oxygen
(c) sodium ethanoate and hydrogen
(d) sodium methanoate and hydrogen
Correct answer –(c)
39 Carbon forms four covalent bonds by sharing its four valence electrons. In this way it gets the electronic configuration similar to
(a) He
(b) Ne
(c) Xe
(d) Re
Correct answer –(b)
40.Which among the following are unsaturated hydrocarbons:
(i) CH3−CH2−CH2−CH2−CH3
(ii) CH3−CH−CH2−CH2−CH3
⃒
CH3
(iii) CH3−CH≡ CH−CH2−CH3
(iv) CH3−CH2−C ≡ C−CH3
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (ii) and (iv)
Correct answer –(c)
Explanation– Hydrocarbons having double or triple bond two carbon atoms are known as unsaturated hydrocarbons.
41. Molecular formula of butane is C4H10, it has covalent bonds
(a) 10
(b) 14
(c) 11
(d) 13
Correct answer –(d)
42. NH3 has
(a) only single bond
(b) single and double bonds
(c) only double bonds
(d) single and triple bonds
Correct answer –(a)
43.In reaction of ethanol with potassium permanganate, potassium permanganate acts as
(a) reducing agent
(b) oxidising agent
(c) catalyst
(d) dehydrating agent
Correct answer –(b)
44. Vegetable oils are converted to vegetable ghee by process of hydrogenation. It is a/an
(a) addition reaction
(b) substitution reaction
(c) oxidation reaction
(d) decomposition reaction
Correct answer –(a)
Explanation– In this reaction, hydrogen is added to vegetable oils.
45. The name of compound CH3−CH2−CHO is
(a) propanol
(b) propanal
(c) propanone
(d) ethanoic acid
Correct answer –(b)
46. Saponification reaction is
H2SO4
(a)R−COOH+C2H5OH → R−COOC2H5+H2O
(b)2R−COOH + 2Na → 2R –COONa + H2
(c) R−COO C2H5 + NaOH → R−COONa + C2H5OH
Cao
(d) R−COONa + NaOH → R−H + Na2CO2
Correct answer –(c)
47. The soap molecule has a
(a) hydrophobic head and a hydrophilic tail
(b) hydrophobic head and a hydrophobic tail
(c) hydrophilic head and a hydrophilic tail
(d) hydrophilic head and a hydrophilic tail
Correct answer –(c)
48. Carbon exists in the atmosphere in the form of
(a) carbon monoxide
(b) carbon monoxide in traces and carbo doxide
(c) coal
(d) carbon dioxide only
Correct answer –(d)
49. Which of the following statements are correct for carbon compounds?
(i) Are good conductors of electricity
(ii) Are poor conductors of electricity
(iii) Have strong forces of attraction between their molecules
(iv)Do not have strong forces of attraction between their molecules
(a)(i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iv)
Correct answer –(d)
50. A molecule of ammonia has
(a)only single bond
(b)only double bonds
( c) only triple bonds
(d)two double bonds and one single bond
Correct answer –(a)
51. Oils on treating with hydrogen in the presence of palladium of nickel catalyst form fats , this is the example of
(a) Addition reaction
(b) Oxidation reaction
(c) Displacement reaction
(d) Substitution reaction
Correct answer –(a)
52.Identify the unsaturated compounds from the following
(i) Propane
(ii) Propene
(iii) Propyne
(iv)Chloropropane
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (iii) and (iv)
(d) (ii) and (iii)
Correct answer –(d)
53. Chlorine reacts with saturated hydrocarbons at room temperature in the
(a) Absence of sunlight
(b) Presence of water
(c) Presence of sunlight
(d) Presence of hydrochloric acid
Correct answer –(c)
Related Topics
.png)