RBSE Class 10 Science Chapter Our Environment MCQs (Objectives) are very important for students preparing for Board Exams. These MCQS have been prepared on the basis of important topics of Our Environment.

Class 10 Science Chapter Our Environment Objectives
In this post, you will find high- quality, exam oriented MCQs with answers prepared according to the latest RBSE Class 10 Science syllabus. You can solve these MCQs after reading Quick Revision Notes and also solve the questions of the chapter Our Environment.
Choose the correct answer of :
1.Biodegradable substance is
(a) glass bottle
(b) iron-nail
(c) paper cup
(d) none of above
Correct answer– (c) paper cup
2.In a food chain ,suppose the amount of energy of fourth trophic level is 4kJ, what will be the energy available at the producer level-
(a)4000kJ
(b)400kJ
(c)40kJ
(d)4kJ
Correct answer– (a) 4000kJ
3.The gaseous component over earth surface comprises
(a) atmosphere
(b) hydrosphere
(c) lithosphere
(d) no sphere
Correct answer– (a) atmosphere
4.Ecosystem is a system containing livings and non-livings in which
(a) non-livings affect the livings
(b) livings affect the non-livings
(c) livings and non-livings both effect each other
(d) all the above
Correct answer– (c)livings and non-livings both effect each other
5.Accumulation of non-biodegradable pesticides in the food chain in large amount at each trophic level is known as-
(a)Pollution
(b)Biomagnificaiton
(c)Accumulation
(d)None of above
Correct answer –(b)Pollution
6.The living components of a biosphere are
(a) plants and animals
(b) plants only
(c) soil, water, air and minerals
(d) light, temperature, humidity and pressure
Correct answer– (a)plants and animals
7.The non-living components of a biosphere are
(a) plants
(b) soil, water, air and minerals
(c) animals
(d) light, temperature, humidity and pressure
Correct answer– (b)
8.In an ecosystem, the 10%energy available for transfer from one trophic level to the next is in the form of-
(a)Light energy
(b)Mechanical energy
(c)Chemical energy
(d)All above
Correct answer-(c)
9.The climate conditions are
(a) plants
(b) soil, water, air and minerals
(c) animals
(d) light, temperature, humidity and pressure
Correct answer– (d)
10.The organisms that decompose the dead bodies, are
(a) producers
(b) decomposers
(c) predators
(d) consumers
Correct answer– (b)
11.The organisms that prepare their own food, are
(a) producers
(b) decomposers
(c) predators
(d) consumers
Correct answer– (a)
12.Flow of energy in an ecosystem is always-
(a)In no specific direction
(b)Unidirectional
(c)In all directions
(d)Bidirectional
Correct answer-(b)
13.The organisms that use the food prepared by others are
(a) producers
(b) decomposers
(c) predators
(d) consumers
Correct answer– (d)
14.In a food chain, the third trophic level is occupied by-
(a)Herbivores
(b)Carnivores
(c)Decomposers
(d)Producers
Correct answer –(b)
15.In the following groups of materials which group /groups contain only non-biodegradable items-(i).
(i)Polythene, PVC, detergent
(ii)Plastic,grass, iron
(iii)DDT, plastic,wod
(iv)Grass, wood,paper
(a)(i)
(b)(ii)
(c)(i) and (ii)
(d)(vi)
Correct answer-(a)
16.Green plants are
(a) consumers
(b) decomposers
(c) autotrophs
(d) heterotrops
Correct answer-(c)
17.Which one of the following is an artificial ecosystem-
(a)Crop field
(b)Pond
(c)Forest
(d)dLake
Correct answer– (a)
18.Man is
(a) producer
(b) decomposers
(c) autotrophs
(d) heterotrops
Correct answer– (d)
19.Which of the following statement is incorrect
(a)Green plants get their nfoods from organic compounds
(b)Green plants are producers
(c)Green plants convert solar energy into chemical energy
(d)Green plants prepare food
from inorganic compounds
Correct answer-(a)
20.The example of herbivorous is
(a) snake
(b) lion
(c) tiger
(d) deer
Correct answer– (d)
21.The example of carnivorous is
(a) mouse
(b) rabbit
(c) hawk
(d) heterotrops
Correct answer– (c)
22.Solar energy enters in a food chain through
(a) autotrophs
(b) herbivores
(c) carnivores
(d) decomposers
Correct answer– (a)
23.Only ………. % of solar energy is trapped by green plants
(a) 10
(b) 5
(c) 2
(d) 1
Correct answer– (d)
24.A food chain comprises frog, snake, grass and grasshopper the organism at third trophic level is
(a) grass
(b) grasshopper
(c) frog
(d) snake
Correct answer-(c)
25.A food chain comprising birds, green plants, fish and man. The concentration of any harmful chemical entering the food chain will be maximum, in
(a) fish
(b) birds
(c) green plants
(d) man
Correct answer– (d)
26.Ozone is a/ an
(a) isotope of oxygen
(b) allotrope of oxygen
(c) isomer of oxygen
(d) all the above
Correct answer– (b)
27.Ozone layer prevents the entry of………. into atmosphere
(a) infrared radiation
(b) visible light
(c) ultraviolet radiation
(d) all the above
Correct answer– (c)
28.Examples of artificial ecosystems are
(a) ponds and lakes
(b) gardens and crop fields
(c) seas and oceans
(d) forest and grasslands
Correct answer– (b)
29.A food chain always starts from
(a) herbivores
(b) producers
(c) carnivores
(d) decomposers
Correct answer– (b)
30.Only ………. % of energy is available at each successive trophic level
(a) 10
(b) 5
(c) 2
(d) 1
Correct answer– (a)
31.In a food chain, transfer of energy from one tropic level to the next tropic level takes place in the form of
(a) mechanical energy
(b) heat energy
(c) chemical energy
(d) light energy
Correct answer– (c)
32.Flow of energy in a food chain is
(a) unidirectional
(b) bidirectional
(c) multi directional
(d) no definite direction
Correct answer– (a)
33.Organisms of a higher trophic level that feed on several organisms of lower trophic level form the
(a) food chain
(b) ecosystem
(c) ecological pyramid
(d) food web
Correct answer– (d)
34.Which group of the organisms cannot constitute a food chain
(a) grass, deer, tiger
(b) grass, snake, wolf
(c) hawk, plants, snake, insect, frog
(d) phytoplankton, snake, frog, insects
Correct answer– (b)
35.What will happen if deer is missing in the food chain
Plants → deer → tiger
(a) plants will decrease
(b) tiger will increase
(c) population of tigers will decrease and population of plants will increase
(d) no change will be
Correct answer– (c)
36.If lion eats a deer, the transfer of energy is from
(a) first trophic level to second trophic level
(b) second trophic level to third trophic level
(c) third trophic level to fourth trophic level
(d) third trophic level to second trophic level
Correct answer– (b)
37.Accumulation of non-biodegradable pesticides in the food chain in increasing amount at each higher trophic level is called
(a) accumulation
(b) biogeochemical cycle
(c) biomagnification
(d) biosphere
Correct answer-(c)
38.Depletion of ozone layer is mainly due to
(a) pesticides
(b) use of fossil fuels
(c) chloro carbons
(d) chlorogluoro carbons
Correct answer– (d)
39.Excessive exposure to uv-rays can cause in human-beings
(a) skin cancer
(b) peptic alcer
(c) damage to immune system
(d) AIDS
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iii)
(d) (i),
(iii) and (iv)
Correct answer– (d)