RBSE Class 10 Science Heredity MCQ with Answer

RBSE Class 10 Science Biology Heredity MCQs (Objectives) are very important for students preparing for Board Exams. These MCQS have been prepared on the basis of important topics of Heredity.

 


RBSE Class 10 Science Heredity MCQ with Answer

Class 10 Science Chapter Heredity Objectives

 

Choose the correct answer:

 

1. Dissimilarity shown by members or offsprings is called :

(a)  Heredity                               

(b)  Variation

(c)  Mutation                               

(d)  Fusion

 

Correct answer – (b)- Heredity

 

 

2. Mendel work on :

(a)  Wild pea                               

(b)  Edible pea

(c)  Garden pea                   

 (d)  All the above

 

Correct answer – (c)- Garden pea     

 

3. When pure tall and pure dwarf pea plants are crossed, in F2 generation  TT : Tt : tt: is :

(a)  1:1:1                        

(b)  1:2:1

(c)  1:1:2                              

(d)  2:1:1

 

Correct answer – (b)- 1:2:1

 

4. X and Y sex chromosomes are present in male:

(a)  Grass hopper                        

(b)  Human being

(c)  Drosophilla                      

 (d)  All the above

 

Correct answer – (d)- All the above

 

5. In a turtle the high incubation temperature results in the development of :

(a)  Male progeny                       

(b)  Female progeny

(c)  Male and Female progeny both  

(d) No effect of temperature

 

Correct answer – (b)- Female progeny

 

6. In lizard high high incubation temperature results in:

(a)  Male progeny                       

(b)  Female progeny

(c)  Male and Female progeny both  

 (d) No effect of temperature

 

Correct answer – (a)- Male progeny

 

7. Which is the example of analogous organs:

(a)  Forelimbs of man and wings of bird

(b)  Wings of birds and wings of insects

(c)  Vermiform appendix and nictitating membrane    

(d)   Archaeopteryx and Balnaoglossus

 

Correct answer – (b)- Wings of birds and wings of insects

 

8. Which is the example of homologous organs :

(a)  Forelimbs of man andwings of bird

(b)  Wings of birds andwings of insects

(c)  Vermiform appendixand nictitating membrane    

(d)   Archaeopteryx andBalnao glossus

Correct answer – (a)- Forelimbs of man and wings of bird    

 

9. Which is the example of vestigial organs :

(a)  Forelimbs of man and wings of bird

(b)  Wings of birds and wings of insects

(c)  Vermiform appendixand nictitating membrane    

(d)   Archaeopteryx and Balnao glossus

Correct answer – (c)- Vermiform appendix and nictitating membrane

10.    Who proposed the theory of ‘natural selection’:

(a)  Lamarck                               

(b)  Darwin

(c)  Weismann                     

 (d) De Vries

Correct answer – (b)- Darwin

 

11.    Number of sex chromosomes in human beings is :

(a)  46                            

(b)  64

(c)  2                              

 (d) 10

 

Correct answer – (c)- 2

12.‘Life originated from non-living matter’ was suggested by:

(a)  Pasteur                           

(b)  Haldane

(c)  Lamarck                         

(d)  Darwin

Correct answer – (b)- Haldane

 

13.    Variation arises due to :

(a)  Mutation                               

(b)  Recombination

(c)  Chromosomal aberrations          

 (d) All the above

 

Correct answer – (d)- All the above

  

   14.       Exchange of genetic material takes place in

    (a)  asexual reproduction                  

    (b)  vegetative reproduction

    (c)  sexual reproduction       

    (d)  binary fission

    Correct answer – (c)- sexual reproduction

 

  15 ..A red flowered plant crossed with white flowered plant. In F1 generation, all flowers were red. It shows that

   (a)  red colour is recessive         

   (b)  red colour is dominant

   (c)  white colour is dominant            

   (d) colour is not governed by gene

 

   Correct answer – (b)- red colour is dominant

 

   16.  If a round, green seeded pea plant (RRyy) is crossed with wrinkled, yellow seeded pea plant  (rrYY), the seeds produced in F1 generation are

   (a)  wrinkled and green        

   (b)  round and green

   (c)  wrinkled and yellow            

    (d) round and yellow

 

    Correct answer – (d)- round and yellow

 

   17. A sperm having X-chromosome fertilizes an oval, then it will develop into a

   (a)  female child                          

   (b)  male child

   (c)  X-chromosome does not determine sex of child

   (d)  male of female child, it is a chance

    Correct answer – (a) – female child

 

   18.    A trait in an organism is influenced by

   (a)  maternal DNA                      

   (b) paternal DNA

   (c)  both maternal and paternal DNA

    (d)neither maternal nor paternal DNA

    Correct answer – (c) – both maternal and paternal DNA

   19.Potato,carrot, radish and tomato are presents in a basket, which of them present
correct homologous structures

   (a)  radish and carrot            

(b) potato and carrot

 (c)  carrot and tomato                 

 (d) potato and radish

 

Correct answer – (a) – radish and carrot

 

20.        Which character is acquired, not inherited

(a)  size of body                   

(b)  nature of hair

(c)  colour of skin                

 (d) colour of eye

 

Correct answer – (a)- size of body

 

21.The group which shares maximum number of common characters

(a)  two genera of a family                

(b)  two species of a genus

(c)  two individuals of a species       

(d)  two genera of two families

Correct answer – (c) – two individuals of a species      

 

    22.    What is heredity?

   (a) Study of plants

   (b) Transmission of traits from parent to offsprings

   (c)Study of environment

   (d) Cell division

 

       Correct answer – (b)- Transmission of traits from parent to offspring

 

   23.     Variations arise during reproduction mainly due to :

   (a) Photosynthesis

   (b) DNA copying errors

   (c) Respiration

   (d) Digestion

 

    Correct answer – (b)-  DNA copying errors

 

   24.Which type of reproduction produces more variations?

   (a)Asexual reproduction

    (b)Sexual reproduction

    (c)Vegetative reproduction

    (d)None of these

 

       Correct answer – (b)- Sexual reproduction

 

    25.      Who is known as the father of genetics?

   (a)Gregor Johnn Medel

   (b) Charles Darwin

   (c) Lamarck

   (d) Watson

 Correct answer – (a)- Gregor Johnn Medel

 

   26.The passing of traits form parents to offspring is called:

   (a) Evolution

   (b)Mutation

   (c)Heredity

   (d)Adaptation

 

      Correct answer – (c)- Heredity

 

   27.      A gene is:

   (a)A protein

   (b) A DNA segment controlling a trait

   (c) A chromosome

   (d) A cell

 

       Correct answer – (b)- A DNA segment controlling a trait

 

  

   28.  The observable character of an organism is called:

   (a)Trait

   (b)Chromosome

   (c)Gene

    (d)DNA

 Correct answer – (a)-       Trait

 

   29.  Which traitappears in the F1 generation of Mendel’s monohybrid cross?

   (a)Recessive trait

   (b)Dominant trait

   (c) Both

   (d) None

 Correct answer – (b)- Dominant trait

 

    30.    The ratio of tall to short plants in F2 generation is:

    (a)1:1

    (b)2:1

    (c)3:1

    (d)9:3

   Correct answer – (c)- 3:1

 

    31.       If both alleles are same, the condition is called:

   (a) Homozygous

    (b) Heterozygous

    (c) Mutation

    (d) Hybrid

  Correct answer – (a)- Homozygous

 

    32.     Tallness in pea plants is represented by:

    (a)T

    (b)t

    (c)R

    (d)r

 

       Correct answer – (a)-T

 

    33.     DNA stand for:

   (a)Deoxyribonucleic acid

   (b)Dynamic nuclear acid

   (c) Deoxynucleic acid

    (d)Double nucleic acid

 

 Correct answer – (a)-       Deoxyribonucleic acid