RBSE Class 10 Science Chemistry Chapter 2 Acids, Bases and Salts MCQs (Objectives) are very important for students preparing for Board Exams. These MCQS have been prepared on the basis of important topics of Acids, Bases and Salts .
In this post, you will find high- quality, exam oriented MCQs with answers prepared according to the latest RBSE Class 10 Science syllabus. You can solve these MCQs after reading Quick Revision Notes and also solve the questions of the chapter Acids, Bases and Slats.Whether you are a student looking for quick revision or a teacher searching for readymade study material, this post is for you.
Acids, Bases and Salts Objectives with Answers
Multiple Choice Questions
Choose correct answers of following questions-
1. The lowest value of pH is given by
(a) 1M HCI
(b)0.001 M H2SO4
(c) 1M NaOH
(d)0.001 M NaOH
Correct answer– (a)
Explanation – when concentration of H+ ions increases , the acidic nature also increases but the PH value decreases so 1M HCl has the lowest PH value.
2. PH of water is
(a) 7
(b)>7
(c) <7
(d)14
Correct answer– (a)
Explanation – water is neutral in nature and according to PH Scale it has PH value is 7.
3. pH of an acid is
(a) 7
(b)>7
(c) <7
(d)14
Correct answer– (c)
Explanation – PH value of an acid is below 7 on the basis of PH scale.
4. pH of a substance is a
(a) log [H+]
(b)- log [H+]
(c) log [OH–]
(d)- log [OH–]
Correct answer– (b)
Explanation – Formula to find PH value is PH = -lig[H+].
5. In a neutral solution pH is equal to
(a) zero
(b)greater than 7
(c) 14
(d)7
Correct answer– (d)
6. H+ion concentration of a solution is 10-4, its pH
(a) 4
(b)- 4
(c) -10
(d)10
Correct answer– (a)
7. Highest PH (14) is given by
(a) 1 M HCI
(b)0.5 M H2SO4
(c) 0.005 M HCI
(d)1M NaOH
Correct answer– (d)
Explanation – Concentration of hydroxyl ions is maximum in 1MNaOH so it has the highest PH value.
8. pH of a base is
(a) 7
(b)>7
(c) <7
(d)14
Correct answer– (b)
Explanation – A base has PH value higher than 7.
9. POH of a solution is 9, its pH is
(a) 5
(b)2
(c) 9
(d)14
Correct answer– (a)
10.In a basic solution, colour of phenolphthalein is
(a) purple
(b)pink
(c) red
(d)yellow
Correct answer– (b)
11.Acids
(a) produce H+ in aqueous solution
(b)neutralise base
(c) mostly produce hydrogen with metals
(d)all the above
Correct answer– (d)
12.Weak acid is
(a) acetic acid
(b)hydrochloric acid
(c) nitric acid
(d)sulphuric acid
Correct answer– (a)
Explanation – Acetic acid produces less hydrogen ions in solution so it is a weak acid.
13.Diprotic acid is
(a) acetic acid
(b)hydrochloric acid
(c)nitric acid
(d)sulphuric acid
Correct answer– (d)
14.In pickling, vinegar acts as
(a) an oxidant
(b)disinfectant
(c) preservative
(d)all the above
Correct answer– (c)
15.Vinegar contains
(a) acetic acid
(b)lactic acid
(c) citric acid
(d)tartaric acid
Correct answer– (a)
16.Lemon juice contains
(a) acetic acid
(b)lactic acid
(c) citric acid
(d)tartaric acid
Correct answer– (c)
17. Curds contain
(a) acetic acid
(b)citric acid
(c) lactic acid
(d)tartaric acid
Correct answer– (c)
18. When zinc granules are added to dilute sulphuric acid, the gas produced is
(a) Hydrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d)all the above
Correct answer– (a)
Explanation – When metals reacts with an acid, they produce Hydrogen gas.
19. Sum of pH and POH is
(a) 7
(b)10
(c) 9
(d)14
Correct answer– (d)
20. Colour of a neutral litmus solution is
(a) purple
(b)blue
(c) red
(d)yellow
Correct answer– (a)
21. Tamarind contains
(a) acetic acid
(b)lactic acid
(c) citric acid
(d)tartaric acid
Correct answer– (d)
22. In an acidic solution, colour of litmus is
(a) purple
(b)blue
(c) red
(d)yellow
Correct answer– (c)
23. In a basic solution, colour of litmus is
(a) purple
(b)yellow
(c) red
(d)blue
Correct answer– (d)
24. In an basic solution, colour of methyl orange is
(a) purple
(b)pink
(c) red
(d)yellow
Correct answer– (d)
25.When washing soda is reacted with dilute hydrochloric acid, the gas produced is
(a) hydrogen
(b)oxygen
(c) carbondioxide
(d)all the above
Correct answer– (c)
26. Carbon dioxide is produced when dilute acids react with
(a) chalk
(b)limestone
(c) marble
(d)all the above
Correct answer– (d)
27. Common name of Na2CO3 is
(a) bleaching powder
(b)baking soda
(c) plaster of paris
(d)washing soda
Correct answer– (d)
28. Common name of (CaSO4)2. H2O is
(a) bleaching powder
(b)baking soda
(c) plaster of paris
(d)washing soda
Correct answer– (c)
29. Common name of CaOCI2 is
(a) bleaching powder
(b)baking soda
(c) plaster of paris
(d)washing soda
Correct answer– (a)
30.To maintain joints fixed after fracture, the compound used is
(a) CaOCI2
(b)CaCO3
(c) (CaSO4)2.H2O
(d)Ca (OH)2
Correct answer– (c)
31.For bleaching paper and clothes, the compound used is
(a) CaOCI2
(b)CaCO3
(c) (CaSO4)2.H2O
(d)Ca (OH)2
Correct answer– (a)
Explanation – Chemical formula of bleaching powder is CaOCl2.
32. For white-washing, the compound used is
(a) CaOCI2
(b)CaCO3
(c) (CaSO4)2.H2O
(d)Ca(OH)2
Correct answer– (d)
Explanation – For white- washing slaked lime is used and the formula of slaked lime is Ca(OH)2
33. Gypsum is
(a) CaSO4. ½ H2O
(b)CaSO2 . 2H2O
(c) CaSO4 . 3H2O
(d)CaSO4
Correct answer– (b)
34. Common name of NaHCO3 is
(a) bleaching powder
(b) baking soda
(c) plaster of paris
(d)washing soda
Correct answer– (b)
35. Chlor-alkali process is used in the preparation of
(a) bleaching powder
(b)chlorine
(c) sodium hydroxide
(d)ammonia
Correct answer– (c)
36.Clouds of sulphuric acid are present in the atmosphere of
(a) earth
(b)mars
(c) venus
(d)moon
Correct answer– (c)
37. Washing soda is used in the manufacture of
(a) soap
(b)glass
(c) paper
(d)all the above
Correct answer– (d)
38. Statement true for acids is
(a) sour and turn red litmus to blue
(b)bitter and turn red litmus to blue
(c) sour and turn blue litmus to red
(d)bitter and turn blue litmus to red
Correct answer– (c)
39. The substance acidic in nature is
(a) antacid
(b)lime juice
(c) lime water
(d)human blood
Correct answer– (b)
40. When a small amount of acid is added to water, the phenomena occur, are
(i) neutralisation
(ii)ionisation
(iii) salt formation
(iv)dilution
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Correct answer– (c)
41. When a solution of acid is mixed with a solution of base
(i)the temperature of solution decreases
(ii)the temperature of solution increases
(iii) salt formation takes place
(iv) the temperature of solution remains same
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Correct answer– (b)
42.Which of the following will not produce carbon dioxide with dil. HCI
(a) lime stone
(b)marble
(c) baking soda
(d)lime
Correct answer– (d)
43. Which of the following is not a mineral acid
(a) nitric acid
(b)sulphuric acid
(c) citric acid
(d)hydrochloric acid
Correct answer– (c)
Explanation – Citric acid is found in fruits and vegetables. It is not a mineral acid.
44. Which of the following is not a base
(a) C2H5OH
(b)NaOH
(c) KOH
(d)Ca(OH)2
Correct answer– (a)
45.An aqueous solution turns red litmus blue, Addition of which of the following solution will reverse the reaction
(a) antacid
(b) hydrochloric acid
(c) baking powder
(d) lime water
Correct answer– (b)
46.Equal volumes of hydrochloric acid and sodium hydroxide solutions of same concentration are mixed, the pH of resulting solution will be
(a) zero
(b)6
(c) 5
(d)7
Correct answer– (d)
Explanation – Equal amount of an acid and a base of same concentration are mixed, they neutralize each other so PH of resulting solution will be 7.
47.In slaking of lime, lime reacts vigorously with water to form lime water by liberation of heat. Which statement (s) is / are true about the reaction.
(i)it is an exothermic reaction
(ii)it is an endothermic reaction
(iii)the pH of resulting solution is >7
(iv)the pH of resulting solution is <7
(a) (ii) and (iii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Correct answer– (b)
48.Dilute aqueous solution of hydrochloric acid contains
(a) H2O+ and OH–
(b) CI– and OH–
(c) H3O+ and CI–
(d)unionised HCl
Correct answer– (c)
49. The acid used to dissolve gold, is
(a) Aqua regia
(b) Hydrochloric acid
(c) Nitric acid
(d)Sulphuric acid
Correct answer– (a)
50. The correct statement about an aqueous solution of an acid or a base is
(i)Lower the pH, stronger the acid
(ii)Higher the pH, stronger the acid
(iii)Higher the pH, stronger the base
(iv)Higher the pH, weaker the base
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (iv)
Correct answer– (b)
51. The salt having no water of crystallisation is
(a) washing powder
(b)baking soda
(c) blue vitriol
(d)gypsum
Correct answer– (b)
52. Sodium carbonate is basic salt because it is a salt of
(a) strong acid and strong base
(b)strong acid and weak base
(c) weak acid and strong base
(d)weak acid and weak base
Correct answer– (c)
53. Ammonium chloride is acidic salt, because it is a salt of
(a) strong acid and strong base
(b) weak acid and weak base
(c) weak acid and strong base
(d) strong acid and weak base
Correct answer– (d)
54.Sodium hydrogen carbonate is one of the constituents of baking power. Its other
component is ?
(a) acetic acid
(b)hydrochloric acid
(c) carbonic acid
(d)tartaric acid
Correct answer– (d)
55.To prevent tooth decay, we use tooth paste. The nature of tooth paste is
(a) acidic
(b)basic
(c) neutral
(d)none of the above
Correct answer– (b)
Related Topics
1. Class 10 Science All Chapters Solutions
2. Acids, Bases and Salts Video
3. Class 10 Science All Chapters MCQs
.png)